maandag 26 november 2007

Zondagochtend

In Sierra Leone is naar schatting 30% van de bevolking Christen. Op zondag hijst iedereen zich in zijn netste pak en mooiste jurk om naar de kerk te gaan. Brother Augustine nodigde me uit om met hem mee te gaan naar de St. Edwards Chapel. Het zou een bijzondere bijeenkomst worden, omdat er in de dienst ook stilgestaan zou worden bij Thanksgiving, diverse verjaardagen en een huwelijk. Het beloofde een feestelijke dienst te worden.
We stapten een volle, vrolijk gekleurde kerk binnen en werden toegezongen door het kerkkoor. Het leek erg op de kerkdiensten zoals je die ook in Nederland hebt, totdat het moment aanbrak om kado’s te overhandigen aan de kerkgemeenschap. Verschillende groepen stapten een voor een naar voren om allerlei producten te overhandigen aan de priester en de voorzitter van de kerkelijke raad. Olie, lucifers, frisdrank, wc-papier, wijn: allerlei kado’s werden naar het altaar gedragen.
Als laatste kwamen de Nigerianen, die sinds kort een groot deel van de kerk vullen. Zij verrasten iedereen door niet alleen heel veel etenswaren mee te brengen, maar ook drie ventilatoren, 15 zakken cement en ... twee geiten! “Hier kan niemand tegen op!”, riep de man die naast mij zat. “Those Nigerians know how to celebrate Thanksgiving.”
Er volgde een staande ovatie en een groot feest in de tuin van de kerk, met drankjes, fufu en swingende muziek.

1 opmerking:

Anoniem zei

Lieve adimka en Mamoud!
Wat goed om te lezen dat jullie elkaar en de jongeren daar weer volop steunen om tot mooie initiatieven te komen!
Groetjes uit het koude, regenachtige Nederland!
Nienja