zondag 2 december 2007

Bo



De afgelopen dagen hebben we in Bo doorgebracht. Bo is een groene, schone, stad ten oosten van Freetown. Hoewel het de twee-na grootste stad van Sierra Leone is, oogt Bo als een dorp.
De weg van Freetown naar Bo is niet erg lang, misschien 300 kilometer. Toch ben je al snel 5 uur onderweg. De drukte in de Eastern Part van Freetown zorgt ervoor dat het wel 1,5 uur duurt voordat je de stad uit bent. Halverwege de route, net na het plaatsje Mile 91, wordt de weg slechter en moet de chauffeur zijn snelheid aanpassen. Toch is de weg zelden zo goed geweest, zeggen onze medepassagiers. Het is dry season; op een paar plassen na is de weg droog en effen. Ook zijn de Italianen bezig nieuw asfalt aan te brengen.

In Bo hebben we de jongeren bezocht die deelnemen aan het jongerenproject van de Christian Brothers. Zij volgen trainingen in basic education en kunnen vervolgens stage lopen bij kleine bedrijfjes in en om de stad. Ook jongeren die vanuit Nederland terugkeren naar Sierra Leone kunnen hieraan meedoen. Zowel in Bo als in Freetown.
We hebben met de jongeren gepraat over hun achtergrond, interesses en stage-ervaringen. Ze zijn allemaal heel enthousiast. Een van de meisjes werkt in een autogarage. Een ander bij een Honda bedrijfje dat motorfietsen repareert. Ze zijn allebei inmiddels experts en de trots van de garages. De klanten brengen hun voertuig het liefste bij hen. Anderen lopen stage bij kapsalons, in de metaalbewerking, in de bouw of leren kleding maken.
Nadat de jongeren hun stage met succes hebben afgerond, krijgen ze een start-up kit. In deze kit zitten materialen die ze kunnen gebruiken om zelf een klein winkeltje op te zetten. De Christian Brothers helpen hen met het zoeken naar een geschikte, betaalbare ruimte en komen regelmatig langs om te zien hoe het gaat.
Andere jongeren krijgen een baan aangeboden bij hun stagebegeleiders. Dat is bijvoorbeeld gebeurd in het bouw-project. De baas was erg tevreden over zijn leerlingen en wil ze graag in dienst nemen.
We hebben een hoop geleerd van de verhalen van de jongeren en hun begeleiders en zullen ons bezoek aan Bo de komende week met de jongeren in Freetown bespreken.








1 opmerking:

Unknown zei

Hey zus,

Wat een avontuur! We leven hier allemaal erg met je mee! Jammer dat je er nu niet bij kan zijn op je eigen verjaardag. Hoop iig dat je vandaag een lekkere Afrikaanse taartpunt krijgt voorgeschoteld ;)!

Kus,

Je broer